Andra språk / other languages

Ta cellprov

En sida om gynekologiskt cellprov från Västra Götalandsregionen och Halland

 

 

 

Filmerna är framtagna i samarbete med:

               

 

Animerad film om cellprovtagning från Landstinget i Jönköpings län

"Finns det någon ursäkt?"
Det här är en film som tar upp vanliga frågor och funderingar kring cellprovstagning. Syftet med filmen är att få bort vanliga fördomar vad gäller cellprovstagning och på så sätt få fler att gå på sina provtagningar vilket i sin tur minskar risken att få livmoderhalscancer.
Trots att alla kvinnor mellan 23 och 60 som är folkbokförda i Sverige kallas till cellprovtagning är det en betydande del som av olika skäl inte tar det. 

Vi hoppas att du genom denna film förstår hur viktigt det är att gå på dina undersökningar. Har du inte fått någon kallelse eller vill du veta mer gällande cellprovstagning? Kontakta då din närmaste barnmorskemottagning.

Maxaa loo sameeyaa baaritaanka?
Isbeddelada unugyada dhuunta ilmagaleenka ma ahan wax la dareemo oo khatar sidaas u sii ah. Laakiin waxay isu beddeli karaan kansar haddii aan waqti hore la ogaan.
Kansarka ku dhaca dhuunta ilmagaleenku aad ayuu Sverige uga yaraaday,taas oo ay ugu wacan tahay dumar badan oo ka qaybgalay baaritaanka unugyada. Haddii la helo sbeddelo unugyo oo u baahan in wax laga qabto, waxaa la haystaa waqti fiican oo wax looga qabto, waayo sanooyin ayey qaadataa in isbeddeladaasi isu beddelaan kansar.
 
Sidaas oo tahay wuxuu cudurku ku dhacaa dad dhan 450 qof oo Sverige ku nool oo badankood aan lagu samayn baaritaan unugyo. 150 qof oo ka mid ah ayaa cudurka u dhintay. Iyadoo joogto la isu baaro waxay difaac wanaagsan ku tahay kansarka dhuunta ilmagaleenka.

Manus arabiska/somaliska

Varje år drabbas 450 kvinnor av livmoderhalscancer. Många överlever inte cancern.

Genom cellprovstagning kan du rädda ditt liv.

I Sverige blir alla kvinnor i åldrarna 23-60 år kallade för att ta cellprov. Cellprovstagning är ett test som görs för att upptäcka cellförändringar, dessa cellförändringar kan om man inte upptäcker dem i tid leda till cancer. Men om de upptäcks kan dessa enkelt behandlas och man kan fortsätta vara helt frisk. 

Visste du att cellprovstagning är en mycket enkel undersökning som är helt smärtfri och tar mindre än 2 minuter att genomföra? Provtagningen görs med hjälp av en liten mjuk borste och en liten plastpinne som förs in i slidan och det finns ingen risk att något skadas i underlivet.

Du kommer att få ett brev med posten när det är dags för dig att ta provet och det är väldigt viktigt att gå när du blir kallad. Cellprovet måste tas regelbundet, för om man bara tar provet ibland har man nämligen inte alls samma skydd mot livmoderhalscancer.

Många unga tjejer får idag erbjudande om att vaccinera sig mot HPV-viruset. HPV är det viruset som orskar livmoderhalscancer. Men även om du har vaccinerat dig mot HPV-viruset måste du gå på dina cellprovstagningar, det samma gäller om man lever med samma partner hela livet.

Om du aldrig tagit provet tidigare eller om du glömt bort när du gjorde det senast, kontakta då din närmaste barnmorskemottagning eller prata med en gynekolog så kan de hjälpa dig vidare.

Gör en viktig insats för ditt liv – ta cellprov!

Gynekologisk cellprovskontroll ger skydd mot cancer i livmoderhalsen. Tack vare att de flesta kvinnor i Sverige har deltagit i cellprovskontroll har livmoderhalscancer minskat kraftigt och blivit en ovanlig sjukdom.

Cellprov kan förebygga cancer

Om provet inte visar helt normala celler skickas provsvaret till en gynekologmottagning. Mellan två och tre procent av proverna visar cellförändringar som måste utredas vidare. Några få prover är svåra att bedöma och behöver tas om av det skälet. 

Cellförändringar

Här hittar du svaren på de vanligaste frågorna om cellprov. Hur går undersökningen till? Vad behöver jag tänka på innan? Läs mer här.

Frågor & svar